ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΤΟ BOOKSINFO

33

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. ΔΕΚΑΤΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ – ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΨΙΔΑΣ

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να εξελίσσεται πνευματικά, το μυστήριο της ύπαρξης μιας ανώτερης δύναμης, ενός πρώτου αιτίου που δημιούργησε τον ίδιο και τον κόσμο γύρω του, άρχισε να ζητά πιεστικά μια απάντηση. Κι όσο τα χρόνια, οι αιώνες και οι χιλιετηρίδες περνούσαν τόσο οι πιθανές απαντήσεις πλήθαιναν. Ο Θεός απέκτησε πολλά ονόματα και άπειρες ιδιότητες. Ο άνθρωπος, κατ’ αρχήν, φαντάσθηκε έναν ή πολλούς ανθρωπομορφικούς θεούς. ΄Ετσι αποκτήσαμε θεούς όμορφους, άσχημους, ζηλιάρηδες, εκδικητικούς, φιλήδονους. Θεούς κατ’ εικόνα και ομοίωση του ανθρώπου.

Διάφορες θρησκείες δημιουργήθηκαν με σκοπό την περιβόητη σωτηρία μας. Οι περισσότερες θρησκείες υποχρεώνουν τους ανθρώπους να περάσουν μέσα από αυτές για να βρουν το Θεό, μέσα από μια ορισμένη τυπολατρεία, μέσα από ένα καθορισμένο δόγμα. Καθορισμένο από ποιόν άραγε αναρωτήθηκε η Βιολέτα μπροστά από την εικόνα της Παναγίας, που κρατούσε στην αγκαλιά της το μικρό Χριστό. Στο Λύκειο είχε κάνει αυτή την ερώτηση στον καθηγητή των θρησκευτικών για να κατεβεί ο βαθμός της από το δεκαεννιά στο δέκα. Οποιαδήποτε απόκλιση από κάθε επίσημο δόγμα συνιστούσε και συνιστά αίρεση, θανάσιμο αμάρτημα, που οι ταγοί της κάθε θρησκείας έχουν καθήκον να πατάξουν. ΄Ετσι οι αιρετικοί και οι μάγισσες έπρεπε να καούν στην πυρά του Μεσαίωνα, οι Εβραίοι να καούν στα Χιτλερικά κρεματόρια και οι άπιστοι Δυτικοί να θαφτούν κάτω από τα ερείπια των Δίδυμων πύργων του Μανχάταν.

Η εικόνες που παρίσταναν την Παναγία και το Χριστό πάντα συγκινούσαν τη Βιολέτα. Ιδίως από τότε που έγινε και η ίδια μητέρα. Θυμήθηκε ένα από τα μυθιστορήματα που είχε αγαπήσει ιδιαίτερα. Το είχε διαβάσει στο πρωτότυπο τρεις φορές. Επρόκειτο για το «΄Αλικο γράμμα» του Ναθάναελ Χόθορν. Είχε δει και την ταινία με τη Ντέμι Μουρ. Μια γυναίκα στην πουριτανική Νέα Αγγλία του 17ου αιώνα αποκτά ένα κοριτσάκι την Περλ ύστερα από μια παράνομη σχέση με το νεαρό ιερέα της περιοχής. Η ταυτότητα του πατέρα παραμένει μυστική μέχρι λίγο πριν από το τέλος του βιβλίου, ενώ η μητέρα και το βρέφος διαπομπεύονται δημόσια. Η μητέρα αναγκάζεται να φοράει διαρκώς στο στήθος το κεντημένο άλικο γράμμα Α, το αρχικό της λέξης adulteress (μοιχαλίδα), πράγμα που στιγματίζει τόσο τη ζωή της ίδιας όσο και του παιδιού. Μα πως ήταν δυνατόν η μητρότητα – κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες - να ήταν αμαρτία;

-Σας αρέσει πολύ αυτή η εικόνα, βλέπω!

Η φωνή ενός νέου και ιδιαίτερα όμορφου ιερέα διέκοψε τις σκέψεις της Βιολέτας.

-Την παρατηρείτε πάνω από μισή ώρα!

- Σκεφτόμουνα……………………………….

-Καταλήξατε κάπου;

Η Βιολέτα τον κοίταξε ερωτηματικά.

-Οι σκέψεις σας, θέλω να πω, σας οδήγησαν κάπου;

-Βασικά σκεφτόμουνα ένα μυθιστόρημα που είχα διαβάσει πριν από χρόνια.

-«Το ΄Αλικο γράμμα» μήπως;

Η Βιολέτα τον κοίταξε έκπληκτη.

-Διαβάζετε τις σκέψεις, πάτερ;

-Καμιά φορά, χαμογέλασε εκείνος.

-Το έχετε διαβάσει κι εσείς;

-Μου αρέσει το διάβασμα! Γενικά, όχι μόνο των πατερικών κειμένων!

-Χαίρομαι που τ’ ακούω!

-Είμαι αντισυμβατικός ιερέας!

Η Βιολέτα δίστασε για λίγο, αλλά τελικά αποφάσισε ν’ αποτολμήσει την ερώτηση.

- Μπορώ να σας ρωτήσω τι γνώμη έχετε για την άμωμη σύλληψη της παρθένου Μαρίας;

-΄Εχω τη γνώμη ότι οι αλληγορίες δημιουργήθηκαν για να αποτελούν οχήματα της αλήθειας και να κατανοούνται από τους σοφούς κάθε εποχής. Παρανοήθηκαν και παρερμηνεύτηκαν όταν έγιναν δεκτές κατά γράμμα από το ανώριμο και ανίδεο πλήθος.

-Πιστεύετε δηλαδή ότι ο Ιησούς συνελήφθη με τον παραδοσιακό τρόπο;

-Θα είχε καμιά διαφορά η διδασκαλία του και η επίδρασή της στην ανθρωπότητα αν ο Ιησούς ήταν γιος του Ιησού και της Μαρίας στο φυσικό επίπεδο και γιος του Θεού στο πνευματικό επίπεδο;

-Μάλλον όχι…… δηλαδή όχι…………………..

-Το ξέρετε ότι ο Ιησούς είχε αδέλφια;

-Τι εννοείτε; Από τον Ιωσήφ και τη Μαρία; Μα η Μαρία δεν ήταν αειπάρθενος;

- Αν κοιτάξετε το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο στο κεφάλαιο 12, παράγραφοι 46-50 γίνεται λόγος για τη μητέρα και τα αδέλφια του Ιησού, οι οποίοι ζητούν να του μιλήσουν. Το ίδιο αναφέρει και ο ευαγγελιστής Λουκάς στο κεφάλαιο 8, παράγραφοι 19-21. Ο Ιησούς απαντά ότι μητέρα και αδελφοί του είναι εκείνοι που πράττουν το θέλημα του Θεού και πατέρα του. Υπονοεί με σαφήνεια ότι όλοι είμαστε πνευματικά δημιουργήματα του Θεού. Γιατί εκεί παίζεται το παιχνίδι της σωτηρίας του ανθρώπου. Στο πνευματικό επίπεδο και σε καμιά περίπτωση στο σαρκικό.

Η Βιολέτα εντυπωσιάστηκε από τη σκέψη του νεαρού ιερέα.

- Τι είναι ο Θεός για εσάς; τόλμησε να ρωτήσει η Βιολέτα

-Θα έλεγα ότι είναι το αρχικό αίτιο. Δε γνωρίζω όμως το όνομά του. Ο Ενώχ, βιβλικό πρόσωπο που έζησε κατά την παράδοση το 3704 π.Χ. ήταν ο μόνος γνώστης του ονόματος του Θεού. Καθώς προφήτευσε τον επερχόμενο κατακλυσμό χάραξε το άφατο όνομα σε μια μαρμάρινη πλάκα, ώστε να το διασώσει. Σε άλλη χάλκινη στήλη χάραξε τις επιστήμες που ήταν γνωστές μέχρι εκείνη την εποχή. Μετά τον κατακλυσμό όμως, η μαρμάρινη στήλη χάθηκε και μαζί μ’ αυτήν το όνομα του Θεού, για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια στον Μωϋσή και να χαθεί εκ νέου.

-Και δεν ξαναβρέθηκε ποτέ;

- Εκεί που οι άνθρωποι το βρίσκουν, εκεί το χάνουν ξανά………….

-Υποθέτω ότι εννοείτε ότι το βρίσκουν όταν κάνουν καλές πράξεις και το χάνουν όταν κάνουν κακές παρατήρησε η Βιολέτα.

-Σωστή η παρατήρησή σας! Ο άνθρωπος πρέπει ν’ αγαπά και να μη βλάπτει τον πλησίον του. Πρέπει να προσέχει τα αποτυπώματα που καταθέτει στα αρχεία της αιωνιότητας.(μικρή παύση) Αλλά γιατί δε συνεχίζουμε τη συζήτησή μας στο προαύλιο; ΄Εχει τόσο ωραία μέρα!

ΕΠΟΜΕΝΟ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. ΔΕΚΑΤΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ – ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΨΙΔΑΣ

33 - ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΥΤΡΑ