Χρονολόγιο της  ελληνικής αρχαιότητας

(Claude Michel Clodion, Κόρη-Σάτυρος, 18ος αι.)

IANOS, στο “Πατάρι” της οδού Σταδίου Ο ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ παρουσιάζει το ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ (Εκδ. Εξάντας) τα πρόσφατα βιβλία του και τις «Αφροδίτες», με προβολές γλυπτών & ζωγραφικών έργων και ζωντανών παραδόσεων στη Σικελία και Βραζιλία. Ομιλητές ο Κώστας Γεωργουσόπουλος η Μαρία Σούμπερτ και ο Δημήτρης Αλεξάκης

Η Μάνια Παπαδημητρίου θα απαγγείλει Σαπφώ

Την Δευτέρα, 10 Mαΐου 2010, Ώρα 7 μμ.

ΡΟΒΗΡΟΥ ΜΑΝΘΟΥΛΗ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

776 π.Χ.- 394 μ.Χ. Περίπου 1.000 γεγονότα, πολιτικά, πολεμικά, εμπορικά, καλλιτεχνικά, θεατρικά, αθλητικά κ.α.

Περίπου 2.000 ονόματα και 400 θεατρικοί συγγραφείς αναφέρονται, καθώς και οι δυναστείες των γειτονικών χωρών, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ : - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 507 π.Χ. - ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΕΟΡΤΕΣ, ΜΗΝΕΣ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, METPA, ΣΤΑΘΜΑ - ΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ - ΔΗΛΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ - ΣΠΑΡΤΗ - ΔΕΛΦΟΙ - ΡΩΜΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ - ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΡΧΙΕΣ - ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ - ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΛΚΜΕΩΝΙΔΩΝ - ΣΥΜΒΑΣΙΛΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ - INDEX ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

Μερικές κρίσεις του Τύπου (με σύντομα Αποσπάσματα) : ΗΡΩΝΔΑΣ, ΜΙΜΙΑΜΒΟΙ – 7 Μονόπρακτα της ελληνιστικής περιόδου «Φιλολογικά άψογη, η μετάφραση και θεατρικότατη. Ο Μανθούλης έχει αίσθηση της θεατρικής ατάκας, έχει ρυθμό, γνωρίζει τη μεταφραστική αναλογία, πράγμα που δεν γνώριζαν οι προηγούμενοι μεταφραστές» ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΤΑ ΝΕΑ)

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΤΈΡΟΥ & ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ «Διαφωτιστικό, αναλυτικό, αποκαλυπτικό, όσο κανένα άλλο, για το θρίλερ της Παλαιστίνης και της Μ.Ανατολής». ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΦΥΝΤΑΝΙΔΗΣ

ΑΡΧΑΙΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΣΙΑΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ «Έργο με γνώση, με φιλολογική μεθόδευση, με βιβλιογραφική πληρότητα και, κυρίως, με σπουδαίο λεξικογραφικό ένστικτο….Ο Μανθούλης έκανε δουλειά επιστημονικώς άρτια, παιδαγωγικώς εύληπτη και ταυτόχρονα ελκυστική….» ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΛΟΥΖ ΜΕ ΣΦΙΓΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ «Ενα καταπληκτικό οδοιπορικό στον Αμερικάνικο Νότο, στα γκέτο όπου ο συγγραφέας έμπαινε οπλισμένος για να βγει ζωντανός ή στις φυλακές για να συναντήσει μερικούς από τους καλύτερους bluesmen. Ένα must. Σπουδαία δουλειά.» ΔΙΑΒΑΖΩ-( blogspot)

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ «Ο γνωστός σκηνοθέτης και συγγραφέας Ροβήρος Μανθούλης μας μιλάει με το δικό του γλαφυρό τρόπο για μια σειρά από δίκες όπου στρατηγοί, δικαστές, εισαγγελείς, σιδεράδες και έμποροι δούλων, Αθηναίοι πολίτες, απελεύθεροι και δούλοι, δολοπλόκοι, ιερόσυλοι, τρομοκράτες, τεντιμπόηδες και «ακροδεξιοί», μπλέκουν σε ένα δικαστικό κουβάρι. Η πιο συνταρακτική δίκη της αρχαιότητας και ένα ακόμα συναρπαστικό βιβλίο από τις εκδόσεις ΠΥΛΗ».

Η REMINGTOΝ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ερωτική Κοινοκτημοσύνη «Ο σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης αφηγείται με τον τρόπο του αστυνομικού συγγραφέα μια αξιανάγνωστη ιστορία σεξ και εγκλήματος που μας πείθει. Μολονότι το μυθιστόρημα είναι απολύτως αστυνομικό ο Μανθούλης δεν αναπαράγει τα γνωστά στερεότυπα. Με παιγνιώδες ύφος επιχειρεί να εισαγάγει τον αναγνώστη στον κόσμο της ψυχανάλυσης και στις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Με τρόπο ανάλαφρο» ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

«Διαμαντάκια: Ένα απρόβλεπτο αστυνομικό μυθιστόρημα «Η Remington του Ορφέα» γραμμένο ή μάλλον σκηνοθετημένο από τον Ροβήρο Μανθούλη που εξελίσσει (με ιδιαίτερο χιούμορ) την πλοκή του στο Παρίσι. Ένα πτώμα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Μια Remington, που αρχίζει να κάνει του κεφαλιού της: να δίνει οδηγίες και να γράφει αυτοβούλως!» ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΑΦΚΟΥ, «Η Remington του Ορφέα καταφέρνει να δώσει κάτι παραπάνω από ένα συνηθισμένο αστυνομικό μυθιστόρημα. Αυτό είναι η ψυχανάλυση. Το μυστήριο είναι εκεί. Το έγκλημα, επίσης. Η αστυνομική έρευνα, η παρουσία του επιθεωρητή Μαρτινέζ, έντονη. Στις διαδρομές του μυαλού. Εκεί βρίσκονται όλα. Η παραβατικότητα, η εφευρετικότητα, ο έρωτας, το υποσυνείδητο.» ΣΑΠΦΩ,η_Λέσβια_Ντερμπεντέρισσα «Ο Ροβήρος Μανθούλης μας παρουσιάζει όχι μόνο μια βιογραφία της μεγαλύτερης ποιήτριας των αιώνων, αλλά και ερμηνευμένα -λέξη λέξη- τα σωζόμενα αποσπάσματα ποιημάτων της - γραμμένα με μια γλώσσα οικεία και ίσως αλανιάρικη- προτού επιχειρήσει μια δική του ποιητική απόδοση» ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ «Συνιστώ την άμεση αγορά του βιβλίου από το πρώτο βιβλιοπωλείο, γιατί όλους μας αφορά η τηλεόραση. Και γιατί ο Μανθούλης είναι ο αρμοδιότερος να μιλήσει για την όλη προβληματική των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Σκηνοθέτης, δηλαδή δημιουργός, δάσκαλος, δηλαδή θεωρητικός, οργανωτής προγραμμάτων μακροπρόθεσμων προοπτικών στο εξωτερικό. Τα ξέρει όλα και από πρώτο χέρι. Και μπορεί και να τα πει σε ανθηρό ελληνικό λόγο». ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ (ΤΑ ΝΕΑ )

«Να ένα εκπληκτικό βιβλίο που κυκλοφορεί στην πιο κατάλληλη στιγμή. Ο Ροβήρος Μανθούλης έχει τις θεωρητικές, πρακτικές, πολιτιστικές και κοινωνιολογικές γνώσεις, ήταν ο άνθρωπος που χρειαζόταν η μεταχουντική Ελλάδα για να αναμορφώσει την τηλεόρασή της. Μας δίνει ένα σπινθιροβόλο, σε ζωντανό ύφος γραμμένο βιβλίο που κυριολεκτικά μας εκπλήσσει με τις γνώσεις του, των οποίων δεν κάνει επίδειξη ο συγγραφέας αλλά τις δίνει στον αναγνώστη σαν κλειδιά για να καταλάβει καλύτερα το θέμα…. Το κεφάλαιο πάνω στο «Φαινόμενο του Εθνικισμού στον ελληνικό χώρο» είναι ένα δοκίμιο που θα είχε τη θέση του σ’ ένα οποιοδήποτε ακαδημαϊκό περιοδικό πολιτικής επιστήμης» Σπήλιος ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Οικονομικός Ταχυδρόμος)

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ «Τα ηλεκτρονικά συρρικνώνουν τη μνήμη. Ο Ροβήρος Μανθούλης έρχεται να καλύψει αυτό το καινό μ΄ένα πολλαπλά χρήσμο μπούσουλα. Ο Ροβήρος Μανθούλης , με ενδιαφέρον για την Ιστορία που αγγίζει τα όρια της εμμονής - όχι μονάχα στα κινηματογραφικά έργα που γύρισε- πήρε την πρωτοβουλία να χαρτογραφήσει τον ελληνικό διχασμό και να εντοπίσει –ως άλλος αρχαιολόγος στο Νείλο- πού ακριβώς βρίσκονται οι πηγές του». ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΤΑ ΝΕΑ- Βιβλιοδρόμιο)

Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ : ΙΑΝΟΣ (Μαρία Σούμπερτ) 210-3217406

ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ r.manthoulis@gmail.com

00 33 1 47079349 (Από τις 4 Μαΐου : 210-8652445)

Η μετάφραση της ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΗΣ από τον Ρ. Μανθούλη και τα σχόλια βρίσκονται στο site http://www.scribd.com/manthoulis και είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού για προσωπική χρήση.

Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://manthoulis.wordpress.com/ .

Μια συλλογή από 30 ταινίες του Ρ. Μανθούλη βρίσκεται στην ιστοσελίδα : www.greece.onlinefilm.org (Επιλέξτε : Editor’s Page και ROVIROS MANTHOULIS COLLECTION).

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ