e-Multipoetry

Έχουμε την τιμή να σας καλέσουμε να συμμετάσχετε στην συλλογική συγγραφή ποίησης και στην διαδικτυακή  προώθηση της ιδέας της ποίησης μέσω του προγράμματος “e-Multipoetry” το οποίο ήδη εφαρμόζεται στην Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα.
Στα πλαίσια του προγράμματος, γεννήθηκε   ένας νέος   διαδικτυακός διεθνής και πολύγλωσσος χώρος.

Ο ηλεκτρονικός αυτός χώρος  δεν δημιουργήθηκε μόνο για ΄΄υψηλή΄΄ και  ΄΄αναγνωρισμένη΄΄ ποίηση. Οι χρήστες  μπορούν να γράψουν και να μεταφράσουν ποίηση, βάση του επιπέδου τους στην ποιητική έκφραση και εμείς τους δίνουμε την ευκαιρία για δια-συνοριακη συνεργασία και ψυχαγωγικές δραστηριότητες .

Το πρόγραμμα μας πηγάζει από την 10χρονη εμπειρία του Πολωνικού προγράμματος MULTIPOETRY του Michał Zabłocki και αποσκοπεί στην μεταφορά και ανάπτυξη του με παρόμοιες  μέσω πολυμέσων, πρακτικές συγγραφής και μετάφρασης  ποίησης στις χώρες των εταίρων. Συγγραφή on line ποίησης, προβολή ποιημάτων σε video-walls σε κτίρια, τυπωμένα ή ζωγραφισμένα ποιήματα σε πεζοδρόμια, ποιήματα ερμηνευμένα από διάσημους τραγουδιστές, αυτές και πολλές άλλες πρωτοβουλίες, υψηλής αξίας, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του πρόγραμματος “e-Multipoetry”.

Η ιστοσελίδας μας προσφέρει διαδικτυακούς χώρους (chat-rooms) σχεδιασμένους για ομάδες ατόμων προκειμένου να γράφουν on-line ποίηση. Σε κάθε χώρα, τα chats αυτά συντονίζονται από επιλεγμένους και εκπαιδευμένους συντονιστές. Μία φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη στις 22.00, οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος στην συγγραφή συλλογικής ποίησης μέσω του chat room μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας. Το αποτέλεσμα της προσπαθειας αυτης είναι η συγγραφή ενός συλλογικού ποιήματος.

Εως τώρα στην Πολωνία περισσότερα από 200 ποιήματα έχουν γραφτεί ως αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας. Πρόσφατα, απέκτησαν εθνική φήμη εξ’αιτίας ενός Πολωνού τραγουδιστή, δανέζικης καταγωγής, του Czesław Mozi, ο οποίος κυκλοφόρησε ένα αλμπουμ με τον τίτλο  “Czesław Sings, το οποίο περιλαμβάνει 10 ποιήματα που γράφτηκαν από τους χρήστες του “Multipoetry” chat.

Το άλμπουμ έφτασε στην τριτη θέση του Πολωνικού μουσικού Box Office και βραβεύθηκε με τρία Fryderyk βραβεία  (τα αντίστοιχα Πολωνικά Grammy) και με το  βασικό βραβείο για το άλμπουμ για τις περισσότερες πωλήσεις (Top Trendy 2009).

Τα εργαλεία και οι μέθοδοι για on-line μετάφρασης δοκιμάστηκαν στην Πολωνία για περισσότερο από ένα έτος.
Στην ιστοσελίδα μας προγραμματίζουμε να προσφέρουμε διάφορα  διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια για την  δημιουργία ποιημάτων που θα προβάλλονται στους τοίχους μιας εικονικής πόλης, τραγούδια βασισμένα στα ποιήματα που έχουν γραφτεί συλλογικά ή ποιήματα που γράφονται από τυχαία επιλεγμένα  θέματα. 

Αφού κάποιος συνδεθεί στο chat –room μπορεί να φτιάξει το προφίλ του, ν’ανεβάσει video με ηχογραφημενα ποιήματα, να προσθέσει ποιήματα του και να τα μεταφράσει απο οποιαδήποτε γλώσσα με μία ειδική διαδικασία.
Οι επιλογές αυτές είναι διαθέσιμες στις παρακάτω γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πολωνικά.

Σας καλούμε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος www.emultipoetry.eu
και να συμμετάσχετε στην προώθηση της διαδικτυακής ποίησης ως μορφή δημιουργικής
γραφής

Υπεύθυνος υλοποίησης προγράμματος στην Ελλάδα: 

Ελληνικό Περιφερειακό Αναπτυξιακό Κέντρο
Υπεύθυνος Επικοινωνίας:
Mαρία Αρχιμανδρίτη 
Eπικεφαλής του προγράμματος:
Οργανισμός MULTIKULTURA
Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Wioletta Sosniak
Union of Associations MULTIKULTURA

E-MULTIPOETRY