Όταν οι Άγγελοι εκδικούνται

Όταν οι Άγγελοι εκδικούνται

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ

Έγινε με επιτυχία στη Λεμεσό στο πολιτιστικό κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στις 20/02/09 η παρουσίαση του μυθιστορήματος της Μαρίας Στυλιανού Όταν οι Άγγελοι εκδικούνται. Μπροστά σε πυκνό ακροατήριο ο συγγραφέας Γιαννάκης Θεοδώρου Μελέσιος έκαμε μια πλήρη ανάλυση του αξιόλογου αυτού έργου με το οποίο η συγγραφέας τολμά να τραβήξει τομές σε καίρια κοινωνικά θέματα, να αναδείξει προβλήματα και να προβληματίσει τον αναγνώστη.

Αυτή τη φορά η Μαρία Στυλιανού με αφορμή μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία μπαίνει με επιθετική διάθεση στο χώρο του κοινωνικού μυθιστορήματος και με το νυστέρι του έντεχνου πραγματικά λόγου της σκοπό έχει να σπάσει στεγανά και αποστήματα είτε αυτά βρίσκονται στα υψηλά δώματα του πολιτικού συστήματος είτε ακόμα και στη βάση της κοινωνίας, κατατάσσοντας το έργο της στις γραμμές της σύγχρονης κοινωνίας που αναδύεται απ’ τις πληγές της διαφθοράς και της νυσταγμένης ηθικής της θα φθάσει στον αναγνώστη για να τον βάλει μπροστά στις ευθύνες του να αφυπνίσει της συνείδηση του.

Ο ομιλητής, με την ανάγνωση μιας σειράς αποσπασμάτων απ’ το έργο κατέδειξε πόσο ανανεωμένη μας έρχεται η Μαρία Στυλιανού και με ώριμη πλέον γραφή παίρνει επάξια θέση ανάμεσα στους καλύτερους λογοτέχνες του τόπου μας.

Αυτή τη φορά, λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μελέσιος, η Μαρία ξαφνιάζει με τη δύναμη της γραφής της χρησιμοποιώντας μια ρωμαλέα γλώσσα με στέρεο ιστό τον οποίο κοσμούν λαμπρά ο λυρισμός και οι διακοσμητικές λογοτεχνικές ψηφίδες που όχι μόνο δεν αποβαίνει εις βάρος της περιγραφής και της αφηγηματικότητας, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αντίθετα, τις ενδυναμώνουν.

Με αυτή τη διαπίστωση νομίζω ότι η κυρία Μαρία Στυλιανού ήρθε στο χώρο της λογοτεχνίας, όχι σαν περαστική, αλλά για να μείνει. Πιστεύω ότι έχει αρκετά να δώσει και της εύχομαι κάθε επιτυχία, κατέληξε ο Γιάννης Μελέσιος.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ