διαβάσαμε

το «Οκτώ» της Katherine Neville

Διαβάζοντας το πολυδιαφημισμένο «Οκτώ» της Katherine Neville βρίσκομαι σε μεγάλο δίλλημα ως προς τι χαρακτηρισμό να του δώσω. Ενώ το βιβλίο είναι μάλλον συναρπαστικό, με αρκετά καλά δεμένη πλοκή, καλοδουλεμένους χαρακτήρες, εμφανή έρευνα στα ιστορικά στοιχεία που στηρίζουν την ιστορία (ίσως αποτελούν και το κύριο ατού του βιβλίου), και ένα γοργό ρυθμό αφήγησης που ούτε κενά αφήνει αλλά ούτε πάσχει από την παράλληλη αφήγηση δύο ιστοριών μια στον 18ο αιώνα και μία σήμερα, το τέλος του βιβλίου είναι μια απογοήτευση ασύγκριτου μεγέθους.

Αν είστε από αυτούς που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων σπάνια προλαβαίνετε να τελειώσετε τα βιβλία που αρχίζετε, τότε σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα... Προς θεού όμως ακόμα και αν σας συνεπάρει η πλοκή, μην διαβάσετε το τελευταίο κεφάλαιο. Εκεί θα βρείτε ένα εντελώς διαφορετικό ύφος, μια απίστευτη προχειρότητα γραφής, αλλά και ερεύνης ιστορικών στοιχείων (πχ. Βασικό πρόσωπο είναι ένας εφοπλιστής στην Σταλινική Ρωσία...). Εχω την αίσθηση ότι κάποιος από την εκδοτική εταιρεία της συγγραφέως πίστεψε ότι θα έπρεπε να υπάρχει και «οκτώ» αριθμός 2 ,... ξαναέγραψε μόνος του το τελευταίο κεφάλαιο αφού η συγγραφέας είχε φύγει «διακοπές» και προχώρησε χωρίς την άδειά της στην εκτύπωση... τόσο χτυπητή είναι η διαφορά... Είναι περίπου σαν να διαβάζεις Εκο και να συνεχίζεις με Ντοστογιέφσκι...

Η γνώμη μου είναι ότι σίγουρα δεν αξίζει τα λεφτά που πλήρωσα για αυτό, και εν πάσει περιπτώσει δεν είναι παρά μια (καλή ομολογώ μέχρι το προτελευταίο κεφάλαιο) αντιγραφή των διαφόρων ιστορικομυστικιστικών βιβλίων που πρόσφατα υπερκυκλοφορούν, λίγο πιο σοβαρά από Βίπερ, πολύ πιο κάτω όμως από τον πρώτο διδάξαντα φίλο μας Ουμπέρτο.

Καλή προσπάθεια φίλτατη κα. Neville, αλλά ή θα πρέπει να αλλάξετε εκδοτικό οίκο ή να γραφτείτε σε μία σχολή Λογοτεχνίας επειγόντως, πρίν μας υποχρεώσετε να διαβάσουμε ακόμη μία σαχλαμάρα...
Πάλι καλά που η μετάφραση είναι από πολύ ως εξαιρετικά καλή, τόσο καλή μάλιστα που διορθώνει πολλά εννοιολογικά λάθη του πρωτότυπου στην Αγγλική!!! Είπαμε, η Neville δεν είναι δα και η νέα Charlotte Bronte!

Βαθμολογία από το 1 έως το 10 : Πολύ επιεικώς 4

ο Πουκ 22 /10 /05

ΕΠΑΝΩ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

e-mail: puck@booksinfo.gr