30ή ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

3-14 Μαΐου 2007
Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Αφιέρωμα:
«Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του Βιβλίου»

Τριάντα χρόνια Γιορτής, τριάντα χρόνια δημιουργική πορεία στην τροχιά του πολιτισμού. Κάθε χρονιά και μία Γιορτή για το βιβλίο. Μεγάλα αφιερώματα. Επιφανείς προσκεκλημένοι. Παιδικές παραστάσεις. Προβολές, εκθέσεις, διαλέξεις, εκπλήξεις.
Ιδιαίτερα σημαντικός πολιτιστικός θεσμός με έντονη δραστηριότητα, η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει κάθε χρόνο ο παλαιότερος και πλέον ιστορικός σύλλογος εκδοτών της χώρας μας, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.), κλείνει φέτος τριάντα χρόνια ζωής. Και τα γιορτάζει από τις 3 ώς τις 14 Μαΐου, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μαζί με τους φίλους της.
Τριακόσιοι εκδότες από την Αθήνα, ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο θα παρουσιάσουν την εκδοτική παραγωγή της χώρας στα διακόσια πενήντα τέσσερα πολύχρωμα περίπτερα που θ’ αναπτυχθούν, όπως κάθε χρόνο, στον πιο όμορφο πεζόδρομο της πρωτεύουσας, ενώ ξεχωριστές εκδηλώσεις και αφιερώματα, παιδικές παραστάσεις και εκπλήξεις θα δώσουν μία άλλη διάσταση στην ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.
Παράλληλα, η έκθεση «Τριάντα χρόνια Γιορτής Βιβλίου», στο ειδικό περίπτερο των εκδηλώσεων, θα παρουσιάσει την ιστορία και την πορεία του θεσμού από το 1978 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από αφίσες, φωτογραφίες, καταλόγους και κείμενα.

Στη φετινή Γιορτή Βιβλίου, ξεχωριστό χρώμα δίνει το μεγάλο αφιέρωμα «Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του βιβλίου». Ακριβώς λόγω του πανηγυρικού εορτασμού των τριάντα χρόνων του θεσμού, ο ΣΕΒΑ αποφάσισε να διοργανώσει φέτος μια σειρά εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες θα διερευνηθούν οι σύγχρονοι τρόποι προβολής, προώθησης και διάδοσης του βιβλίου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Το αφιέρωμα θα πλαισιώνεται από έξι θεματικές ενότητες, που θα ξεδιπλωθούν στο κοινό στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο εκδηλώσεων της Γιορτής, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η κάθε μια από τις ενότητες αυτές θα επικεντρώνεται σε μια ή περισσότερες πτυχές του κεντρικού θέματος και θα ρίχνει φως σε ότι αφορά σε αυτό. Σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Έλληνες και ξένοι, θα προσδώσουν το δικό τους στίγμα, θα καταθέσουν την εμπειρία και τις απόψεις τους και θα μιλήσουν για τις προοπτικές, προτείνοντας νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους διάδοσης και προώθησης του βιβλίου. Θα επισημανθεί ο ρόλος της βιβλιοκριτικής, αλλά και εκείνος των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών λόγου, η συμβολή τους ώς τώρα και ο μελλοντικός τους ορίζοντας, θα αναλυθεί η σχέση του Βιβλίου με τον Τύπο -και το αντίστροφο-, θα δοθεί έμφαση στη σημαντικότητα της ψηφιακής πραγματικότητας, των ιστολογίων και των ηλεκτρονικών περιοδικών που ανοίγουν νέους δρόμους με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει αναλάβει η συγγραφέας και μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση.

Σκοπός της Γιορτής, που το 2007 μπαίνει στην τέταρτη δεκαετία της, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και καλύτερη προβολή και προώθηση του βιβλίου, αυτής της ανεξάντλητης και αναντικατάστατης πηγής μόρφωσης και ψυχαγωγίας. Η υπογράμμιση του σημαντικού ρόλου του βιβλίου στην ανάπτυξη του πνεύματος του ανθρώπου και της σκέψης του πολίτη που μοχθεί για την πρόοδο και ανησυχεί για το μέλλον, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στις δύσκολες μέρες μας, μέρες κρίσης πολιτισμών και αξιών. Ταξίδι στη σκέψη, τη γνώση, την ποικιλία απόψεων, μύθων και ιδεών, χωρίς σύνορα, χωρίς τέλος προσφέρει και η φετινή Γιορτή που καλεί μικρούς και μεγάλους στον ξεχωριστό κόσμο της.

Οι ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ του ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ
«Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του Βιβλίου»
στο ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ο εορτασμός των τριάντα χρόνων του θεσμού της Γιορτής Βιβλίου, δίνει αφορμή στον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών να διοργανώσει φέτος μια σειρά εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες θα διερευνηθούν οι σύγχρονοι τρόποι προβολής, προώθησης και διάδοσης του βιβλίου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Το αφιέρωμα «Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του βιβλίου» αποτελείται από έξι θεματικές ενότητες, που θα ξεδιπλωθούν στο κοινό στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο εκδηλώσεων της Γιορτής, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η κάθε μια από τις ενότητες αυτές θα επικεντρώνεται σε μία ή περισσότερες πτυχές του κεντρικού θέματος και θα ρίχνει φως σε ότι αφορά σε αυτό. Σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Έλληνες και ξένοι, θα προσδώσουν το δικό τους στίγμα, θα καταθέσουν την εμπειρία και τις απόψεις τους, θα αναπτύξουν τα κυριότερα σημεία και θα μιλήσουν για τις προοπτικές, προτείνοντας νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους διάδοσης και προώθησης του βιβλίου. Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του αφιερώματος, οι εκδηλώσεις του οποίου θα ξεκινούν στις 7:30 το απόγευμα, έχει αναλάβει η συγγραφέας και μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση.

Λίγα λόγια για τις εκδηλώσεις του αφιερώματος
Παρασκευή 4 Μαΐου / «Η Συμβολή του Τύπου στον Χώρο του Βιβλίου»
Την πρώτη μέρα του αφιερώματος θα ανοίξει ένα θέμα με ιδιαίτερη βαρύτητα: ποιος είναι ο ρόλος του γραπτού Τύπου και ποια η συμβολή του στην προβολή, προώθηση και διάδοση του βιβλίου; Ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός, ο καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Δημηρούλης, ο δημοσιογράφος, Μέλος της Συντακτικής Ομάδας Έκδοσης της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» Αντώνης Καρατζαφέρης και ο κριτικός βιβλίου Γιώργος Παπασωτηρίου, με συντονιστή τον δημοσιογράφο και διευθυντή του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω» Γιάννη Μπασκόζο, θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου μέσου, την επιρροή του στη διαμόρφωση απόψεων καθώς και το ρόλο του ως ‘διαμεσολαβητή’ ανάμεσα στον δημιουργό-συγγραφέα και το κοινό του. Παράλληλα, θα επισημανθεί το μέλλον του βιβλίου, της γραφής αλλά και της ανάγνωσης σε μια εποχή όπου δεσπόζουν τα ηλεκτρονικά μέσα και η εικόνα.

Δευτέρα 7 Μαΐου / «Κριτική, κριτικοί και Βιβλίο»
Σε αυτήν την ενότητα θα επισημανθεί ο ρόλος της βιβλιοκριτικής και των βιβλιοκριτικών στην προαγωγή της λογοτεχνίας, των συγγραφέων και γενικά του βιβλίου. Ο πεζογράφος και κριτικός βιβλίου Κώστας Βούλγαρης, ο συγγραφέας Παύλος Μάτεσις, η δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου και υπεύθυνη του ενθέτου «Βιβλιοδρόμιο» της εφημερίδας «Τα Νέα» Μικέλα Χαρτουλάρη και η εκδότρια Ιωάννα Χατζηνικολή, με συντονιστή τον δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου Βασίλη Καλαμαρά θα συζητήσουν για την βιβλιοκριτική ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέσα επικοινωνίας του βιβλίου και θα υπογραμμίσουν τους παράγοντες που αφορούν στην αντικειμενικότητά της.

Τρίτη 8 Μαΐου / «Το Βιβλίο στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση»
Στην τρίτη θεματική ενότητα του αφιερώματος θα αναλυθεί η σχέση του ραδιόφωνου και της τηλεόρασης με το βιβλίο. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο ποιητής, κριτικός βιβλίου και ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Καναβούρης, ο συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Ξανθούλης και ο μεταφραστής και υπεύθυνος εκδόσεων Ανταίος Χρυσοστομίδης, με συντονίστρια την δημοσιογράφο, κριτικό βιβλίου και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά, θα αναπτύξουν τις απόψεις τους για το ρόλο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών λόγου στην προβολή του βιβλίου, τη δύναμή τους, την πραγματική σχέση τους με το βιβλίο και την, τυχόν, κυριαρχία τους ανάμεσα στα άλλα μέσα. Οι ομιλητές θα προτείνουν νέους τρόπους για την περαιτέρω αξιοποίηση αυτών των μέσων, ενώ παράλληλα θα αναφερθούν και στο πώς ο γραπτός Τύπος σχολιάζει και κρίνει την ύπαρξή τους.

Τετάρτη 9 Μαΐου / «Το Βιβλίο στον Ξένο Τύπο»
Ο αντίστοιχος ρόλος του Τύπου στο εξωτερικό θα αναδειχθεί με τη συμβολή τριών ομιλητών, που θα “φωτίσουν” τα δεδομένα εκτός Ελλάδος. Ο ξένος προσκεκλημένος της Γιορτής Βιβλίου Χαβιέρ Ροδρίγκεθ Μάρκος (Javier Rodriguez Marcos), διευθυντής του ιδιαίτερα σημαντικού λογοτεχνικού παραρτήματος Babelia της ισπανικής εφημερίδας «El País» και έγκριτος βιβλιοκριτικός, θα μιλήσει για το ρόλο και τη συμβολή του Τύπου στη χώρα του και θα αναπτύξει καινοτόμες ιδέες πάνω στο θέμα «Κριτική, Τύπος και Βιβλίο». Ο ποιητής και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού «(δέκ)ατα» Ντίνος Σιώτης θα αναφερθεί στην εμπειρία του από τον αμερικανικό Τύπο ενώ η μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Σερβίας Βέσνα Ραντίσεβιτς (Vesna Radicevic) θα μιλήσει για τη σχέση του βιβλίου με τον Τύπο στη χώρα της και, γενικότερα, στα Βαλκάνια. Την συζήτηση θα συντονίσει η μεταφράστρια και διευθύντρια του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. Νατιβιδάδ Γκάλβεθ (Natividad Galvez) η οποία στην εισαγωγή της θα μιλήσει για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η μετάφραση στην προώθηση του βιβλίου διεθνώς.

Πέμπτη 10 Μαΐου / «O ρόλος του Internet στoν χώρο του Βιβλίου – Η περίπτωση των blogs: μια διαφορετική συνάντηση»
Πόσο σημαντικός είναι ο κόσμος του Διαδικτύου για την προώθηση του βιβλίου; Ποιες είναι οι προοπτικές, οι δυνατότητες και οι “αρετές” του νέου μέσου αλλά και οι κίνδυνοι που ενδεχομένως κρύβει; Γιατί απλοί αναγνώστες γίνονται bloggers καταγράφοντας ανελλιπώς τις κριτικές απόψεις τους για τα βιβλία που διαβάζουν; Σε μία βραδιά που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα “ζωντανή”, καθώς αφορά στο νεότερο μέσο προώθησης του βιβλίου, πέντε bloggers, η κριτικός βιβλίου Τιτίκα Δημητρούλια, ο δημοσιογράφος, τεχνοκριτικός και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» Νίκος Ξυδάκης, ο δημοσιογράφος, εκδότης και διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού για την ποίηση «(.poema..)» Βασίλης Ρούβαλης και ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, με συντονίστρια την δημοσιογράφο, κριτικό βιβλίου και συγγραφέα Ελένη Γκίκα, καταθέτουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους καλώντας από την αρχή το ακροατήριο –στο οποίο θα βρίσκονται επώνυμοι και μη bloggers από όλη την Ελλάδα– να συμμετάσχει ενεργά στη συζήτηση.

Παρασκευή 11 Μαΐου / «Ηλεκτρονικά Περιοδικά: οπτικές και προοπτικές»
Στην τελευταία ενότητα του αφιερώματος πέντε ειδικοί μιλάνε για τον ρόλο του Ηλεκτρονικού Τύπου, τις οπτικές και τις προοπτικές αυτού του ‘άγνωστου’, σε πολλούς ακόμη, μέσου που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στον ορίζοντα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας του βιβλίου. Ο εκδότης/ διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού «poetica.net» Ιωσήφ Βεντούρας, ο Γιάννης Μανιάτης, μέλος της συντακτικής ομάδας του ηλεκτρονικού περιοδικού «Λέξημα» (lexima.gr), ο μουσικοσυνθέτης, εκδότης/ διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού «Tar» Νότης Μαυρουδής, ο εκδότης/διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού «www.diapolitismos.gr» Γιάννης Παππάς και ο εκδότης/διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού «Άσπρη λέξη της ημέρας» Χάρης Τζαννής, με συντονίστρια την κριτικό βιβλίου Τιτίκα Δημητρούλια, εκτός από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους πάνω στην ψηφιακή πραγματικότητα και τους νέους δρόμους που ανοίγουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, θα μας ξεναγήσουν και σ’ ένα σύντομο ταξίδι στις ιστοσελίδες τους.

ΜΕΣΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ, ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

30ή ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ